Dit zijn alle historische dorpen in Portugal die je moet bezoeken

Wil je graag een stap terug in de tijd zetten en dwalen door prachtig bewaarde historische dorpen? Portugal heeft een schatkamer aan betoverende plaatsen die je moet bezoeken. Verlies jezelf in de smalle straatjes, bewonder de kleurrijke huizen en raak betoverd door de rijke geschiedenis die in elke steen is gevangen. Van het middeleeuwse Obidos tot het pittoreske Monsaraz, deze historische dorpen brengen je terug naar lang vervlogen tijden en bieden een onvergetelijke ervaring. Geniet van de charme, verwonder je over de architectuur en laat je onderdompelen in de levendige cultuur van Portugal’s historische pareltjes.

1. Ontdek Óbidos: een middeleeuwse parel

Als je Óbidos bezoekt, waan je jezelf direct terug in de middeleeuwen. Dit charmante stadje is omringd door oude stadsmuren en smalle geplaveide straatjes. Slenter door de straatjes en bewonder de traditionele witgekalkte huizen met kleurrijke bloempotten. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het kasteel van Óbidos, waar je een prachtig uitzicht hebt over het stadje en het omringende landschap.

2. Monsaraz: tijdreizen boven de Alentejo

Ontdek de schoonheid van de Alentejo-regio met een bezoek aan het historische dorp Monsaraz. Gelegen op een heuveltop biedt dit dorp adembenemende uitzichten over het omringende landschap. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de witgekalkte huizen met Moorse invloeden. Breng ook zeker een bezoek aan het kasteel van Monsaraz, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van dit bijzondere dorp.

3. Sfeer proeven in Sortelha: tussen rotsen en geschiedenis

Sortelha, gelegen in de bergen van de Serra da Estrela, is een dorp dat je terugvoert naar een andere tijd. Dit goed bewaarde middeleeuwse dorp is gebouwd op een heuveltop en wordt omringd door imposante granieten rotsen. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de traditionele huizen en historische kerken. Neem ook de tijd om vanaf het kasteel van Sortelha te genieten van het adembenemende uitzicht over de omgeving.

4. Piódão: de blauwe daken van de Serra do Açor

In het hart van de Serra do Açor ligt het betoverende dorp Piódão. Dit dorp staat bekend om zijn unieke architectuur met huizen gemaakt van leisteen en blauwe daken. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de traditionele huizen, de pittoreske kerk en het adembenemende uitzicht op de omliggende bergen. Vergeet niet om te genieten van de rust en stilte die dit afgelegen dorp biedt.

5. Marvão: vergezichten vanaf een adelaarsnest

Marvão, gelegen op een heuveltop in de Alentejo-regio, biedt spectaculaire vergezichten vanaf een adelaarsnest. Wandel door de smalle straatjes en ontdek de oude stadsmuren en het indrukwekkende kasteel. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het cultureel centrum Ammaia, waar je meer kunt leren over de Romeinse geschiedenis van deze regio. Geniet van een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap vanaf het kasteel van Marvão.

6. Idanha-a-Velha: een dorp vol Romeinse echo’s

Ontdek Idanha-a-Velha, een charmant dorp dat doordrenkt is van Romeinse geschiedenis. Wandel door de oude straatjes en bewonder de goed bewaarde Romeinse overblijfselen zoals het amfitheater en de thermale baden. Geniet van het prachtige uitzicht op de omliggende heuvels en de rivier de Erges.

7. Castelo Rodrigo: sporen van de ridderorden

Bezoek Castelo Rodrigo en laat je betoveren door de sporen van de ridderorden die hier ooit heersten. Verken de middeleeuwse ruïnes en bewonder het prachtige uitzicht op de omgeving. Maak een wandeling door de smalle straatjes en ontdek de traditionele huizen met hun karakteristieke rode daken.

8. Het witte dorp Alte: verhalen in kalksteen

Ga naar het witte dorp Alte en laat je meevoeren door de verhalen die in het kalksteen zijn gegraveerd. Wandel door de geplaveide straatjes en bewonder de witgekalkte huizen met hun kleurrijke bloemen. Bezoek de oude kerk en geniet van het prachtige uitzicht op het omliggende platteland.

9. Porto Covo: vissersdorp met verborgen charmes

Verken Porto Covo, een pittoresk vissersdorp dat verborgen charmes herbergt. Geniet van de rustige sfeer terwijl je langs de vissershaven wandelt en de kleurrijke vissersboten bewondert. Ontdek de prachtige stranden en geniet van een heerlijke verse vismaaltijd in een van de gezellige restaurants.

10. Almeida: vestingstad met een sterformatie

Bezoek Almeida, een indrukwekkende vestingstad met een unieke sterformatie. Verken de imposante stadsmuren en bewonder de historische gebouwen zoals de kerk en het stadhuis. Wandel over de wallen en geniet van het adembenemende uitzicht op het omliggende landschap. Leer meer over de rijke geschiedenis van Almeida in het lokale museum.

11. Santana: levendige huisjes op Madeira

Breng een bezoek aan Santana, een pittoresk dorpje gelegen op het prachtige eiland Madeira. Hier vind je de typische driehoekige huisjes, ook wel palheiro genoemd, die het dorp zijn kenmerkende uitstraling geven. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de levendige kleuren en versieringen van de huisjes.

12. Tavira: elegantie langs de Gilão-rivier

Verken de charmante stad Tavira, gelegen aan de oevers van de Gilão-rivier aan de oostkust van de Algarve. Deze stad ademt elegantie met zijn prachtige architectuur, historische bruggen en smalle geplaveide straatjes. Geniet van een wandeling langs de rivier en ontdek de oude kerken en kastelen die de stad te bieden heeft.

13. Miranda do Douro: culturele mix op de kliffen

Ontdek het culturele erfgoed van Miranda do Douro, een stad gelegen op de kliffen boven de rivier de Douro. Hier vind je een unieke mix van Portugese en Spaanse invloeden, vanwege de nabijheid van de grens met Spanje. Verken de oude straatjes, bezoek de historische kathedraal en geniet van het adembenemende uitzicht over de rivier en het omliggende landschap.

14. Belmonte: verhalen van ontdekkingsreizigers en crypto-joden

Bezoek Belmonte, een dorp dat doordrenkt is van geschiedenis en bekendstaat om zijn connectie met ontdekkingsreizigers zoals Pedro Álvares Cabral, die Brazilië ontdekte. Daarnaast heeft Belmonte ook een rijke Joodse erfenis, met een gemeenschap van crypto-joden die eeuwenlang hun geloof in het geheim hebben beoefend. Verken het kasteel van Belmonte en breng een bezoek aan het Joods museum om meer te weten te komen over deze fascinerende geschiedenis.

15. De leisteen dorpen van Lousã gebergte

Ga terug in de tijd en breng een bezoek aan de leisteen dorpen in het prachtige Lousã gebergte. Deze dorpen, waaronder Talasnal, Casal de São Simão en Cerdeira, zijn gebouwd met behulp van de traditionele bouwtechniek van het stapelen van leistenen. Wandel door de smalle steegjes en bewonder de sfeervolle, rustieke omgeving. Een bezoek aan deze dorpen is als een reis terug in de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *