10 indrukwekkende Romeinse overblijfselen in Pula

Als je op zoek bent naar indrukwekkende Romeinse overblijfselen, dan is Pula in Europa de perfecte bestemming voor jou. In deze prachtige stad, gelegen aan de Adriatische kust, vind je één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld. Stap binnen in de geschiedenis en ervaar de grootsheid van het Romeinse Rijk terwijl je rondwandelt in dit imposante bouwwerk. Maar dat is niet alles, want Pula heeft nog veel meer te bieden. Van de machtige Triomfboog van Sergius tot aan de goed bewaarde Tempel van Augustus, overal in de stad kom je sporen tegen van de Romeinse periode. Als je helemaal wilt onderdompelen in de geschiedenis en wilt genieten van prachtige architectuur, dan mag een bezoek aan Pula zeker niet ontbreken op je bucketlist.

1. Ontdek het amfitheater van Pula

Het amfitheater van Pula is een van de grootste en best bewaard gebleven Romeinse amfitheaters ter wereld. Dit indrukwekkende bouwwerk dateert uit de 1e eeuw na Christus en bood plaats aan meer dan 20.000 toeschouwers. Het amfitheater wordt nog steeds gebruikt voor evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en festivals. Verken de gangen en treden van het amfitheater en ervaar de grandeur van het oude Rome.

2. De triomfboog van de Sergii

De triomfboog van de Sergii is een van de meest opvallende Romeinse overblijfselen in Pula. Deze prachtige boog werd in de 1e eeuw voor Christus gebouwd ter ere van de driemanschap Sergii, die deelnam aan belangrijke militaire campagnes. Bewonder de gedetailleerde decoraties en inscripties op de boog en leer meer over de geschiedenis van Pula.

3. Een wandeling langs de oude stadsmuren

Maak een wandeling langs de oude stadsmuren van Pula en geniet van het prachtige uitzicht op de stad en de Adriatische Zee. De stadsmuren dateren uit de 1e eeuw voor Christus en werden gebouwd om de stad te beschermen tegen vijandige invallen. Je kunt de muren op meerdere plaatsen betreden en langs de verdedigingstorens wandelen. Het is een geweldige manier om de oude geschiedenis van Pula te ervaren.

4. Het Forum van Pula en de Tempel van Augustus

Het Forum van Pula was het centrale plein van de Romeinse stad en diende als ontmoetingsplaats voor handel en politiek. Op het plein vind je de prachtige Tempel van Augustus, een goed bewaard gebleven Romeinse tempel die aan de Romeinse keizer Augustus was gewijd. Bewonder de elegante architectuur en verken het historische forum, waar je ook andere Romeinse overblijfselen kunt vinden, zoals zuilen en standbeelden.

5. De mozaïeken van Pula bezichtigen

In Pula kun je ook enkele prachtige Romeinse mozaïeken bewonderen. Deze kleurrijke kunstwerken werden gebruikt om vloeren en muren te versieren en laten verschillende motieven en patronen zien. Breng een bezoek aan het archeologisch museum van Istria, waar je een collectie van Romeinse mozaïeken kunt bekijken. Het museum biedt een fascinerende kijk op de Romeinse kunst en cultuur in Pula.

6. De ondergrondse tunnels van Zerostrasse verkennen

Ontdek de fascinerende ondergrondse tunnels van Zerostrasse, gelegen in het hart van Pula. Deze tunnels stammen uit de Romeinse tijd en dienden oorspronkelijk als schuilplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een rondleiding kun je de geschiedenis van de tunnels leren kennen en genieten van indrukwekkende historische artefacten.

7. Het archeologisch museum van Istria en Romeinse artefacten

Bezoek het archeologisch museum van Istria en dompel jezelf onder in de Romeinse geschiedenis. Hier vind je een uitgebreide collectie Romeinse artefacten, waaronder beeldhouwwerken, mozaïeken en aardewerk. Loop door de zalen en bewonder de prachtige tentoonstellingen die een fascinerend inzicht bieden in het leven van de Romeinse bevolking in Pula.

8. De Herculespoort en zijn legendes

Bewonder de imposante Herculespoort, een van de toegangspoorten van het oude Pula. Volgens de legende moest iedereen die door deze poort liep een zware steen tillen om zijn kracht te bewijzen. Geniet van de prachtige architectuur en laat je meenemen naar de tijd waarin deze poort de grens tussen het Romeinse rijk en de rest van Pula markeerde.

9. Een duik in de geschiedenis bij de Romeinse villa in Verudela

Maak een reis terug in de tijd en bezoek de Romeinse villa in Verudela. Deze goed bewaarde ruïne biedt een glimp van hoe de Romeinse elite leefde in Pula. Wandel door de overblijfselen van de villa en bewonder de prachtige mozaïeken en architectuur die nog steeds te zien zijn. Deze historische site is een must-see voor liefhebbers van Romeinse geschiedenis.

10. Proef de Romeinse tijd met lokale gerechten

Sluit je dag vol Romeinse avonturen af met een heerlijke maaltijd geïnspireerd door de Romeinse keuken. Geniet van authentieke gerechten zoals peka (een stoofpot met vlees en groenten), maneštra (een lokale soep) en pasticada (gestoofd rundvlees). Met deze smakelijke gerechten proef je de Romeinse tijd in Pula op een culinaire manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *