17 tips voor backpacken in Oostenrijk

Backpacken in Oostenrijk is niet alleen een avontuur, maar ook een manier om de prachtige natuur en rijke cultuur van dit land te ontdekken. Of je nu houdt van hiken in de bergen, kamperen aan kristalheldere meren of het verkennen van charmante steden, Oostenrijk heeft voor ieder wat wils. Wanneer je aan je backpackavontuur begint, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je een stevige backpack hebt, ingelopen wandelschoenen draagt en altijd voldoende water en eten meeneemt. Oostenrijk biedt talloze wandelpaden die je naar adembenemende uitzichtpunten en verborgen pareltjes leiden. Pak je backpack, zet een stap buiten je comfortzone en ontdek het magische Oostenrijk.

1. Kies je backpack

Een goede backpack is essentieel voor een geslaagde backpackvakantie in Oostenrijk. Kies een backpack die comfortabel draagt en voldoende ruimte biedt voor al je spullen. Let ook op de kwaliteit en duurzaamheid van de backpack, zodat deze lang meegaat. Probeer verschillende modellen uit in de winkel en koop er een die bij jouw lichaamsbouw past.

2. Paklijst essentials

Zorg ervoor dat je de essentiële items inpakt voor je backpackvakantie in Oostenrijk. Denk aan goede wandelschoenen, een goede regenjas, een warme trui, een waterfles, een EHBO-kit en een kaart van Oostenrijk. Daarnaast zijn een zonnebril, zonnebrandcrème en muggenspray ook belangrijk. Vergeet niet om ook voldoende snacks en water mee te nemen voor onderweg.

 • Wandelschoenen
 • Regenjas
 • Warme trui
 • Waterfles
 • EHBO-kit
 • Kaart van Oostenrijk
 • Zonnebril
 • Zonnebrandcrème
 • Muggenspray

3. Beste reistijd voor Oostenrijk

De beste reistijd voor backpacken in Oostenrijk is van juni tot en met september. In deze maanden is het weer over het algemeen goed en zijn de temperaturen aangenaam. Houd er echter rekening mee dat het weer in de bergen snel kan veranderen, dus zorg altijd voor voldoende warme kleding en regenkleding, zelfs in de zomermaanden.

4. Budgetbeheer op reis

Backpacken in Oostenrijk kan betaalbaar zijn, maar het is belangrijk om je budget goed in de gaten te houden. Kook je eigen maaltijden in hostels of berghutten om kosten te besparen en vermijd dure restaurants. Daarnaast kun je gebruikmaken van het uitgebreide en betaalbare openbaar vervoersysteem in Oostenrijk om kosten te besparen op transport.

5. Overnachten in hostels en berghutten

Backpackers hebben verschillende opties voor overnachting in Oostenrijk, van betaalbare hostels in steden tot schilderachtige berghutten hoog in de bergen. Hostels zijn ideaal voor budgetreizigers die graag andere reizigers ontmoeten, terwijl berghutten de perfecte keuze zijn voor avontuurlijke backpackers die willen genieten van de prachtige natuur. Boek van tevoren om zeker te zijn van een plek.

6. Routeplanning en navigatie

Als je gaat backpacken in Oostenrijk, is het belangrijk om je route van tevoren te plannen en goed te navigeren. Oostenrijk heeft een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes, dus het is handig om van tevoren te bepalen welke routes je wilt volgen.

7. Openbaar vervoer en liften

Het openbaar vervoer in Oostenrijk is goed geregeld en betrouwbaar. Je kunt gebruikmaken van treinen, bussen en trams om je van de ene naar de andere bestemming te verplaatsen. Daarnaast kun je ook liften als je avontuurlijk bent ingesteld. Oostenrijkers zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam, dus het moet geen probleem zijn om een lift te krijgen.

8. Lokale gerechten proeven

Een van de leuke dingen van backpacken in Oostenrijk is het proeven van lokale gerechten. Probeer zeker de typisch Oostenrijkse gerechten zoals wiener schnitzel, apfelstrudel en kaiserschmarrn. Daarnaast heeft elke regio in Oostenrijk ook zijn eigen specialiteiten, dus laat je verrassen door de lokale keuken.

9. Omgaan met weersveranderingen

Het weer in Oostenrijk kan snel veranderen, vooral in de bergen. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je altijd een regenjas en warme kleding bij je hebt, zelfs als het mooi weer lijkt. Daarnaast is het verstandig om altijd de weersvoorspelling in de gaten te houden en je route daarop aan te passen indien nodig.

10. Cultuur en gebruiken respecteren

Als je gaat backpacken in Oostenrijk, is het belangrijk om de lokale cultuur en gebruiken te respecteren. Oostenrijkers hechten veel waarde aan tradities en beleefdheid, dus zorg ervoor dat je je respectvol gedraagt en rekening houdt met lokale gewoonten. Dit geldt bijvoorbeeld voor kledingvoorschriften (zoals bedekte schouders in kerken) en het respecteren van stiltegebieden in de natuur.

11. Duurzaam backpacken

Als je gaat backpacken in Oostenrijk, is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid. Respecteer de natuur en zorg ervoor dat je geen afval achterlaat. Kies voor duurzame accommodaties en vermijd overmatig water- en energieverbruik. Verken de natuur op een verantwoorde manier en vermijd het verstoren van wilde dieren en planten.

12. Taal en communicatie

Hoewel de meeste mensen in Oostenrijk Engels spreken, is het altijd handig om een paar basiswoorden en -zinnen in het Duits te leren. Dit zal zeker van pas komen bij het bestellen van eten, het vragen om hulp of het navigeren in het openbaar vervoer. Wees altijd beleefd en respectvol in je communicatie en probeer indien mogelijk de lokale taal te spreken.

 • Zorg ervoor dat je een basiswoordenboekje bij je hebt.
 • Oefen enkele veelgebruikte zinnen in het Duits.
 • Wees geduldig en vriendelijk als je met de lokale bevolking communiceert.

13. Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid zijn altijd belangrijk tijdens het backpacken. Zorg ervoor dat je altijd een EHBO-kit bij je hebt en medische hulp kunt krijgen indien nodig. Houd jezelf gehydrateerd, draag geschikte kleding en bescherm jezelf tegen de zon. Wees bewust van je omgeving en vermijd risicovolle situaties.

14. Ontmoet andere backpackers

Backpacken in Oostenrijk biedt een geweldige kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Sluit je aan bij lokale wandel- of outdoor groepen, bezoek gemeenschappelijke ruimtes in hostels of neem deel aan georganiseerde outdooractiviteiten. Het delen van ervaringen en tips met andere backpackers kan niet alleen leuk zijn, maar ook nuttig zijn voor je reis.

15. Fotografie en herinneringen vastleggen

Oostenrijk biedt prachtige landschappen en unieke culturele ervaringen die je zeker wilt vastleggen. Neem een goede camera of je smartphone mee en laat je creativiteit de vrije loop. Vergeet niet om af en toe van achter het scherm te stappen en te genieten van het moment. Maak notities van speciale plekken die je hebt bezocht en de mensen die je hebt ontmoet, zodat je deze herinneringen voor altijd kunt koesteren.

16. Avonturen buiten de gebaande paden

Wil je een unieke backpackervaring hebben in Oostenrijk? Ga dan op zoek naar avonturen buiten de gebaande paden. Dit zijn een paar tips om je op weg te helpen:

17. Een back-up plan hebben

Wanneer je aan het backpacken bent, is het altijd handig om een back-up plan te hebben voor het geval er iets misgaat. Dit zijn een paar ideeën om je voor te bereiden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *